Suplementy a bezlepková dieta aneb jak se v tom vyznat!

0

Správný stravovací režim je jedním z nejdůležitějších opatření pro člověka, u kterého se objevila porucha zažívacího systému. Ta bývá nastartována alergií na přítomnost lepku (glutenu) v potravě, který způsobuje onemocnění vyžadující dodržování přísné diety.

Mezi nejčastější poruchy metabolismu patří celiakie (nesnášenlivost lepku), Duhringova dermatitida nebo alergie na lepek. Všechna tato onemocnění znamenají zvýšenou obezřetnost v rámci stravovacích návyků, a proto je třeba dodržovat bezlepkovou dietu.

Co se děje v našem těle

Pokus náš organismus pracuje správně, dokáže naše tělo vstřebávat veškeré živiny, které mu stravou pravidelně dodáváme. V opačném případě dochází v tenkém střevě k usazování nestrávených živin, které způsobují přecitlivění sliznice, z níž mizí klky a mikroklky – záhyby na vnitřních stěnách střeva. To má za následek degeneraci povrchu střeva, díky němuž se zmenšuje schopnost trávení a vstřebávání živin. Dlouhodobé zažívací problémy pak postupně přechází na celý organismus a projevují se špatným vstřebáváním vápníku a nedostatkem železa. Tyto problémy je důležité začít řešit včas, jelikož může dojít k nenapravitelným poškozením střeva a při neléčení tohoto stavu k výskytu nádorových onemocnění.

Nebezpečný lepek

Hlavním opatřením v boji proti intoleranci na lepek je přísné dodržování bezlepkové diety. Lepek patří mezi rostlinné bílkoviny a najdeme ho v obilovinách (pšenice, žito, ječmen, oves). Proto je třeba, abychom konzumovali takové výrobky, kde se nevyskytuje. Musíme tak zapomenout na čerstvé rohlíčky z pekárny, na dobrou pizzu nebo cukrovinky. Vyhnout bychom se měli i některým alkoholickým nápojům, zejména pivu a destilátům, které mohou příměsi lepku obsahovat.

Základem každé bezlepkové diety je kukuřice, pohanka, rýže, brambory, luštěniny, ovoce a zelenina. Pro přísun tekutin je nejlepší pít přírodní ovocné a zeleninové šťávy, bylinné čaje a minerální vody. Lidé trpící alergií na lepek by měli také tělu dodávat potřebné vitamíny a minerály ve formě potravinových doplňků, protože jejich organismus může postrádat důležité živiny. Jelikož je tato metabolická porucha zatím nevyléčitelná, pouze dodržování konzumace správných surovin, dokáže člověku zaručit stabilní zdravotní stav.

V dnešní době se nemusíte bezlepkové diety obávat, jelikož existuje už řada specializovaných středisek zabývající se nesnášenlivostí na lepek. Ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nakoupíte velké množství výlučně bezlepkových potravin, které by měly být řádně označeny symbolem přeškrtnutého klasu nebo etiketou označenou „Bez lepku“ nebo s „Velmi nízkým obsahem lepku“, jak to nařizuje směrnice Evropské komise o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Kromě toho se dnes dají koupit speciální bezlepkové těstoviny, mouka, sušenky nebo směsi na výrobu pečiva, které si pomocí návodu upečete sami v pohodlí svého domova.

Bezlepkové výhody

Dodržování bezlepkové diety je výhodné pro ty, kteří chtějí odlehčit svému zažívání. Nejenže vaše tělo bude schopné lépe trávit potravu, ale budete na sobě pociťovat i zvýšené množství tělesné energie, která vám zajistí větší výkon při fyzické aktivitě.

Držet bezlepkovou dietu není žádná katastrofa, ba naopak, někteří sportovci ji drží pro svůj vlastní prospěch. Tenista srbského původu a světová tenisová dvojka Novak Djokovič je známý tím, že od roku 2010 dodržuje bezlepkovou stravu. Změna přístupu k výživě mu umožnila dosahovat lepších výsledků a Djokovič tak lépe zvládá náročnou zápasovou zátěž.

Sportovní výživa

V široké škále sportovní výživy najdete jak produkty obsahující lepek nebo jeho příměsi, tak ty bezlepkové. Do hlavního portfolia sportovních produktů bez obsahu lepku patří syrovátkové, vaječné a kaseinové proteinové výrobky. Tyto produkty jsou rychle stravitelné a zaručí konzumentovi dodání potřebných bílkovin pro správné budování svalů. Pro nárůst svalové hmoty a optimální regeneraci je považováno množství od 2 do 2,5 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti. Výrobky bez příměsi glutenu najdete i mezi aminokyselinami (BCAA Elite), anabolizéry (Anabolic Explosion), gainery (CarboJet Gainer) nebo kreatiny (Kreatin monohydrat). Sportovci trpící metabolickou poruchou se tak nemusí obávat, že by si ze širokého portfolia sportovních produktů nevybrali.

V dnešní době se již řada společností zasazuje o to, aby jejich produkty byly stoprocentně bezlepkové. Důležité je však kontrolovat to, co kupujete, protože produkty sportovní výživy zatím nejsou speciálně označeny symboly signalizujícími, že se jedná o bezlepkové výrobky. Nákup sportovní výživy a doplňků stravy tak závisí na samotném zákazníkovi, popřípadě odborníkovi, který je schopen správně poradit, který výrobek je zdravotně nezávadný.

Boj s laktózou

V současnosti se v hojné míře objevuje společně s alergií na lepek i laktózová intolerance. Jedná se neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu neboli mléčný cukr. Při užívání sportovních doplňků si musíte dávat pozor, abyste se vyvarovali příjmu mléčného cukru, který bývá v produktech zastoupen. Lidé s touto poruchou nemohou konzumovat gainery či proteiny s nižším procentem bílkovin.  Pokud nemáte intoleranci extrémně silnou, je možné konzumovat vysokoprocentní proteiny (IsoPrime CFM nebo MicelleHD Protein.  Zcela bezlaktózové produkty jsou kreatiny, aminokyseliny, kapslové produkty a tablety, u nich však pozor na jejich složení, některé mohou obsahovat nepatrné stopy laktózy (Micelle Night Amino).

Na co si dát pozor

Velkou neznámou, na kterou je třeba si dát pozor jsou proteinové tyčinky. V těchto doplňcích založených na vysokém obsahuj sacharidů nebo proteinů často najdete stopy lepku, laktózy nebo rafinovaných cukrů a pro je třeba mít zde u bezlepkářů zvýšenou pozornost. Pokud chcete při fyzické aktivitě rychle doplnit energiu, musíte sáhnout po energetických gelech (Iso-Gel Energy SHOCK! nebo Rock‘s Energy Gel), které rozhodně lepek neobsahují a díky komplexnímu složení rychlých a pomalých cukrů poskytnou tělu rychlou dávku energie. Při potřebě konzumace bílkovin můžere sáhnout pro nízkosacharidových proteinových tyčinkách LowCarb 33% Protein bar, u kterých již názvu vyplývá, že obsaguhí minimálně 33% bílkovin v tyčince.

Při konzumaci doplňk sportovní výživy je třeba být všeobecně na pozoru, protože někteří výrobci nahrazují kvalitní syrovátkový protein levnějším sojovým proteinem. Ten rozhodně není špatna volba  třeba pro vegetariány, ale pokud je protein propagovaný jako 100% Whey nemá zde sojový protein co dělat. I to se na českém trhu bohužel ještě stává.

Share.

Informace o autorovi

CEO www.amixnews.cz Marketing Manager Amix Nutrition Czech

Komentáře

Žádáme návštěvníky serveru amixnews.cz, aby v diskuzích či komentářích dodržovali zásady slušného chování a vyhnuli se vulgárním projevům. Redakce amixnews.cz, jakožto vlastník serveru, si vyhrazuje právo tyto příspěvky upravit či zcela vymazat.