Tuk: přítel, nebo nepřítel?

0

Cítíte, že vám už jen při vyslovení toho slova naskakují kila a množství přijímaného tuku se snažíte redukovat na minimum? Pokud víte, kam sáhnout, děláte dobře. Jenže není tuk jako tuk a jsou chvíle, kdy jeho omezení nemusí mít čistě pozitivní účinek. Proto je důležité vědět, které tuky je vhodné konzumovat a které nikoliv.

Tuk je v určitém množství obsažen téměř ve všech potravinách a patří mezi základní makroživiny. Jeho denní příjem by neměl překročit 30 % celkové energie, což odpovídá zhruba 60 – 80 gramům. Pokud usilujeme o redukci hmotnosti a snížení procenta tuku v těle, musíme jeho příjem snížit. Neklesáme ale pod hranici 20 % denního energetického příjmu, protože pak by naše tělo už nemuselo přijmout látky důležité pro správné fungování organismu. Skrze tuky do těla dostáváme esenciální mastné kyseliny a především vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). O důležitosti vitamínů pro sportovce se můžete dočíst v tomto článku.

Tuk a jeho význam ve výživě

Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie, mají dvojnásobnou energetickou hodnotu oproti sacharidům a bílkovinám (37 kJ na 1 g). Jejich role je důležitá a jsou pro nás prakticky nepostradatelné. Ovšem hlídat je třeba to, jaký druh tuku a v jakém množství přijímáme. Nejdůležitější složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme primárně na kyseliny nasycené a nenasycené. Jejich obsah a vzájemný poměr v potravinách je pro nás klíčový z hlediska vhodného příjmu.

Z výživového hlediska jsou pro člověka zdravější nenasycené mastné kyseliny, které by měly tvořit až dvě třetiny všech přijatých tuků během jednoho dne. Obsaženy jsou zejména v rostlinných olejích, rybím mase, oříškách a semínkách. Jejich konzumace ve formě viditelných či skrytých tuků pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Nasycené mastné kyseliny naopak negativně působí na srdečně-cévní systém člověka. Průzkum Fóra zdravé výživy z roku 2009 potvrdil, že v roce 2009 v České republice zemřelo 54 100 osob z důvodu onemocnění srdce a cév. Jako jeden z klíčových faktorů zvyšujícího se rizika těchto onemocnění se uvádí nadměrná konzumace „špatných“ tuků. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují především v živočišných produktech – například uzeninách, tučných masech, mléčných výrobcích, čokoládách a bílém pečivu. Proto bychom se měli tukům s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin vyhýbat a konzumovat je v malém množství (přibližně třetina denního příjmu tuku), které nebude poškozovat naše zdraví.

Na co tuky potřebujeme

Příjem tuku je pro nás nutností, jeho každodenní dávku potřebujeme, aby naše tělo správně fungovalo. Vitamíny rozpustné v tucích se bez něj nevstřebají, buněčné membrány nebudou moci pořádně fungovat. Mozek potřebuje tuk pro zajištění pružnosti nervových vláken nesoucích informace. Tuk také chrání životně důležité orgány a pomáhá udržovat stálou teplotu těla. Význam má i pro naše chuťové pohárky, především proto, že je nositelem chuti. Což ovšem může být na škodu…

Jak omezit tuky

První krok ke zdravému životnímu stylu začíná celkovou změnou životosprávy. Měli bychom klást důraz na vyváženost a pestrost stravy obsahující především dostatek vitamínů, minerálních látek a vlákniny, která pomáhá při trávení. Do jídelníčku se doporučuje zařadit hodně zeleniny a ovoce, z pečiva celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso a mořské ryby, semínka a rostlinné oleje.

Velkým přínosem je také omezení zjevných tuků na minimum – většinou totiž bohatě stačí příjem tuků skrytých. Vyřaďte proto z ledniček nutričně nehodnotné potraviny, jako jsou uzeniny, salámy, mleté polotovary a paštiky. Obsahují vysoké procento tuku, ale i soli a pomocných látek (voda, koření, barviva, emulgátory), jež jsou pro naše tělo „strašákem“. Při nákupu vybírejte výrobky s vysokým podílem bílkovin a dejte přednost libovému masu bez kůže a šunce.

TIP: Pokud snídáte krajíc chleba s máslem, nahraďte ho raději tvarohovou pomazánkou nebo nízkotučným sýrem. K obědu si dejte kuřecí maso a rýži. Pokrmy upravujte na co nejmenším množství tuku nebo vařte v páře. Sladké zákusky vynechávejte a snažte se jejich konzumaci vyhnout.

Jak pomoci spalování tuků

Pokud jste se již pustili do lehčího stravování a chcete si v cestě za štíhlou linií pomoci, využijte suplementy zaměřené na redukci tuku z nabídky Amix Nutrition.

Mezi neoblíbenější a zároveň nejsilnější  patří ThermoCore Improved. Dále bychom mohli doporučit Lipotropic Fat Burner, který je dobou volbou pokud hledáte spalovač tuku bez kofeinu. Celou nabídku najdete v kategorii – redukce hmotnosti. 

Share.

Informace o autorovi

CEO www.amixnews.cz Marketing Manager Amix Nutrition Czech

Komentáře

Žádáme návštěvníky serveru amixnews.cz, aby v diskuzích či komentářích dodržovali zásady slušného chování a vyhnuli se vulgárním projevům. Redakce amixnews.cz, jakožto vlastník serveru, si vyhrazuje právo tyto příspěvky upravit či zcela vymazat.